Výšlap za sněhem

Hodně dlouhou dobu se chystám podniknout túru na horu Stumpfmauer. Vlastně ani ne tak na samotný vrchol, jako spíš k trojmezí Štýrska, Horního a Dolního Rakouska, které se nachází v hřebeni blízko vrcholu na kótě sedmnácti set metrů. Odtud se údajně nabízejí sjezdy po rozlehlých a relativně mírných loukách hned do tří světových stran. Co víc si může srdce loučkaře přát, že?

Sněhové podmínky nejsou úplně ideální, ale něco čerstvého nasněžilo, tak snad to půjde. Přinejhorším jsme ochotni pár metrů za sněhem vyšlápnout s lyžemi na zádech. Situace na nástupu nás ale úplně zaskočila. Ve směru naší výstupové trasy nebylo široko vysoko po sněhu ani památky. Bylo jasné, že jsme se dobrovolně rozhodli dát si do těla.

Po sněhu ani památky
Po sněhu ani památky

V tichosti se krámujeme do výstroje a potupně připevňujeme lyže na batohy. Neodvažuji se jakkoliv přerušovat meditativní atmosféru pozdně prosincového rána. Metodik je ve vynikajícím rozpoložení, zřejmě překvapen, jak skvělou destinaci jsem na dnešek vybral. Nakonec, poněkud neochotně, dává před odchodem krátké interview.

O pět set metrů výš
O pět set metrů výš

Než můžeme konečně obout lyže na nohy, uběhne moře času a vystoupáme pět set výškových metrů. Zprvu to na lesní cestě vypadá optimisticky, ale běda jakmile se přehoupneme do jižně otevřeného údolí. Po úzkém štráfu sněhu s krátkým sundáním lyží v prudkém kamenitém úbočí se posunujeme výš. Slunce se snaží ze všech sil proměnit poslední zbytky sněhu v mokrou břečku. Oddychneme si až v dalším lesním úseku, kde je díky protékajícímu potoku chladněji a kde se ve stínu překvapivě drží sypký prašan!

Překvapení na Hinteralm
Překvapení na Hinteralm
Výhledy na skupinu Gesäuse
Výhledy na skupinu Gesäuse

A po výlezu z lesa zůstáváme štajf. Pastviny Hinteralm jsou zalité sluncem a plné sněhu. Na lavičce pod solitérním modřínem doplňujeme energii a metodik se nechává slyšet, že pro zpáteční cestu tady má přichystané malé překvapení. Tajnůstkář.

Těsně pod hřebenem
Těsně pod hřebenem

Přehopsáme jednu a druhou pláň a nakonec se necháme nalákat výraznějším sedlem ve vrcholovém hřebeni. Sice je to na druhou stranu, než potřebujeme jít, ale prodírat se smrky porostlou skálou se nám nechce. Naše rozhodnutí se ukazuje jako chybné, protože k cíli na trojmezí nás čeká ještě kus po hřebeni, na kterém chybí dostatek sněhu, aby byla přikryta pro pohyb na lyžích nepříjemná kleč. Metodik se snaží předvést ukázkovou otočku o 180 stupňů, ale musí dávat bedlivý pozor, aby jednak nespadl z úzkého hřebínku do údolí, nebo ho nevymrštila větev kleče dychtivě čekající pod tajícím sněhem na uvolnění.

Čas ubíhá rychle a den je touto dobou ještě krátký. Máme před sebou kus cesty pěšky ve spodní třetině túry, tak už raději dál nepokračujeme, užíváme si výhledy a debužírujeme.

Taneční parket
Taneční parket

Vrcholek u trojmezí někdo vtipně nazval Tanzboden – česky „taneční parket“. Při pohledu na táhlé uzavřené údolí směřující na jihozápad k salaším Eßlingalm nám to přijde přiléhavé. Údolí přímo vyzývá k telemarkovému tanečnímu kroku. Je to výzva, kterou necháváme kamarádům krušnohorcům Ondrovi a Kralikovi z Teleskippy jako motivaci, aby už s námi konečně jednou vyrazili za loučkami do předhůří Alp. Tak hoši, je to na vás! My se vydáme stejnou cestou do údolí a dnešní den bereme jako rekognoskační výlet do oblasti.

Pod vrcholovým hřebenem
Vjezd na Hinteralm

Pokud jde o kvalitu sněhu, všechno bylo k mání: od prašanu, přes více či méně nesoucí krustu, zmrzlý sníh, firn až k brzdící břečce. A celkem nevyzpytatelně se to střídalo s každým metrem. Suma sumárum ale vcelku radostná jízda.

Do hitaši mažte
Do hitaši mažte

Když skončili sjezdové radovánky a nám už zbývala jen cesta po svých, přišel čas na slíbené překvapení. Metodik se vytasil s čajovým servisem a naservíroval několik výluhů zeleného smrťáku, výběrového čaje nevím už odkud. Takové občerstvovací intermezzo jako střížené z video reportů japonského loučkaře Telehira plných vysmátých šikmookých obličejů vydávajících podivné hrdelní zvuky.

Do pěti musíme být...
Do pěti musíme být…

Read More

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *